HAPJES

Hapjes zijn niet weg te denken uit de gelegenheden die af en toe wel eens voorbijkomen. Daarom hieronder enkele tips hoe dit ook op een gezondere manier aangepakt kan worden!

Geroosterde kikkererwten

Ingrediënten voor 1 kommetje:

  • 1 blik kikkererwten
  • 2 el olijfolie
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el italiaanse kruiden
  • 1 kl cayennepeper
  • 1 kl zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en leg ze vervolgens tussen 2 vellen bakpapier. Wrijf goed over de kikkererwten met het bakpapier zodat de velletjes loskomen zodat je deze kan verwijderen.
  3. Meng de kikkererwten met de olijfolie en stort de kikkererwten op een bakplaat.
  4. Bestrooi de kikkererwten met alle kruiden en plaats de bakplaat gedurende 40 min. in het midden van de oven.

Enjoy!


VOORGERECHTJES

Een voorgerechtje voor je hoofdmaaltijd is de perfecte manier om je inname van het aantal groenten per dag te verhogen. Hieronder een beetje inspiratie hoe je dit op een lekkere manier kan doen!

Pittige pompoensoep

Ingrediënten voor 4 personen:

  • butternut pompoen (of andere pompoen naar keuze)
  • 1 venkel
  • 2 appels (groene)
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes look
  • 1 kl cayennepeper
  • 2 vetarme bouillonblokjes (1 kippenbouillon, 1 groentebouillon)
  • 1 kl gemalen laurier, 1 kl gemalen tijm
  • 1 el olijfolie
  • water
  • optioneel: pompoenpitjes & light room als afwerking


Bereiding:

  1. Pompoen schillen: verwarm de oven voor op 180°C, maak kleine inkepingen in de schil van bovenaan in de pompoen  tot onderaan. Plaats de pompoen gedurende enkele minuten in de oven tot de schil zwart begint te blakeren. Haal de pompoen vervolgens voorzichtig uit de oven. Nu kan je de schil eenvoudig verwijderen.
  2. Was alle groenten en snijd ze fijn.
  3. Fruit de ui in de olijfolie tot deze glazig wordt. Voeg vervolgens de look toe en laat even stoven. Voeg na enkele minuten de overige groenten toe en laat het geheel even samen stoven terwijl je alles onder elkaar mengt op een matig vuur.
  4. Voeg water toe tot de groenten net onder water staan.
  5. Voeg de bouillonblokjes en de tijm en laurier toe.
  6. Laat de soep gedurende 30 min. doorkoken.
  7. Mix de soep fijn en voeg cayennepeper naar smaak toe.
  8. Optioneel: Voeg als afwerking op het bord nog een scheutje lightroom en pompoenpitjes toe.

Smakelijk!

Komkommer-courgette soep met kruidenkaas

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 komkommer
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 el olijfolie 
  • 3 el Philadelphia light met knoflook en fijne kruiden
  • 2 vetarme bouillonblokjes (1 kippenbouillon, 1 groentebouillon)
  • 1 kl gemalen laurier
  • 1 kl gemalen tijm
  • optioneel: bieslook als afwerking

Bereiding:

  1. Versnipper de ui en snijd de look fijn. Was de komkommer en de courgette en snijd ze beiden in grove stukken (laat de schil eraan voor een mooi groen kleurtje).
  2. Fruit de ui in de olijfolie tot deze glazig wordt. Voeg vervolgens de look toe en laat even stoven. Voeg na enkele minuten de courgette en de komkommer toe en laat het geheel even samen stoven terwijl je alles onder elkaar mengt op een matig vuur.
  3. Voeg water toe totdat alles netjes onder water staat. 
  4. Voeg de bouillonblokjes, de tijm en de laurier toe. Roer alles nog eens goed door elkaar.
  5. Laat het geheel 30 minuten doorkoken.
  6. Mix de soep fijn en voeg vervolgens de kruidenkaas toe.
  7. Mix het groene soepje opnieuw wanneer je de kruidenkaas hebt toegevoegd.
  8. Optioneel: bestrooi met bieslook als afwerking.

En dan: genieten maar!