ONTBIJT

Een evenwichtig ontbijtje kan je op allerlei manieren samenstellen. Het enige wat je moet weten is de drie belangrijke componenten die een ontbijt nodig heeft om je voldoende voedingsstoffen te bieden om de dag goed te starten: een volkoren product, een mager melkproduct (of plantaardig alternatief) en een stukje fruit.

Overnight Oats met framboos, pruim en nectarine

Ingrediënten:

  • 40 g havermout 
  • 150 ml halfvolle melk of sojamelk
  • 3 druppels vanille-extract
  • 1 kl honing
  • 1 el pindakaas
  • 1 nectarine
  • 1 pruim
  • +/- 5 diepvriesframbozen
  • 1/2 kl speculaaskruiden
  • Een snufje zout
  • eventueel ter afwerking: gecrunchte volkoren speculaas 
Variant: Overnight oats met geraspte appel, kaneel, rozijnen en notenmix, overnight oats met banaan, pinda,s en cacaopoeder.

Bereiding:

Overnight oats is een eenvoudige manier om een gezond en snel ontbijt te voorzien. Je maakt het best de avond voordien zodat gedurende de nacht de smaken goed in elkaar over kunnen gaan.

  1. Voeg de havermout in een kommetje en meng met de melk.
  2.  Meng vervolgens ook het vanille-extract, het snufje zout en de speculaaskruiden onder het havermoutmengsel.
  3. Snijdt de pruim en de nectarine in blokjes.
  4. Voeg het mengsel in een groot glas of een kommetje naar keuze en start met het toevoegen van de toppings: voeg eerste de honing en dan de pindakaas toe en plaats daar bovenop het fruit.
  5. Werk af met gecrunchte volkoren speculaas indien gewenst en zet in de koelkast tot de ochtend nadien! 


 En dan smullen maar!

 





 

Plantaardig laagjes ontbijt

Ingrediënten:

  • 4 el confituur zonder toegevoegde suiker
  • 125 ml soja yoghurt vanille
  • 4 el peanut banana granola 

Bereiding:

  1. Kies voor een confituur met zo weinig mogelijk toegevoegde suiker of bereid de confituur zelf volgens dit recept
  2. Kies voor granola met zo weinig mogelijk toegevoegde suiker of maak het eenvoudig zelf met dit recept.
  3. Start met een laagje van 2 el confituur. 
  4. Vul het potje vervolgens met 2 el soja yoghurt.
  5. Vul vervolgens het potje verder op met 2 el granola.
  6. Herhaal deze stappen nog een keer tot het potje mooi opgevuld is.
  7. Gebruik een doorschijnend glas/potje (ik gebruikte een oude confituurpot) om een mooi zichtbaar laagjeseffect te creëren of presenteer het in een wijnglas om er een echt feestelijk ontbijt van te maken!

Veel ontbijtplezier!

Peanut-Banana Granola 

Ingrediënten:

  • 200 g havervlokken (grof)
  • 8 el amandelen
  • 4 el ongezouten pinda's
  • 0,5 kl zout
  • 1 kl kaneel
  • 1 kl speculaaskruiden
  • 2 el zoetstof
  • 1 banaan
  • 1,5 el 100% pindakaas
  • 2 el maïsolie
  • 1 kl honing
  • 1 kl amandelextract

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Hak de amandelen en de pinda's fijn. 
  3. Meng de droge ingrediënten (havervlokken, amandelen, pinda's, zout, kaneel, speculaaskruiden, zoetstof) goed onder elkaar.
  4. Prak de banaan met een vork tot er een smeuïge brei instaat (probeer brokjes te vermijden).
  5. Meng de natte ingrediënten (banaan, olie, honing, amandelextract en pindakaas) onder elkaar.
  6. Breng nu de natte en de droge ingrediënten samen in een grote kom en meng goed onder elkaar. 
  7. Verdeel het mengsel mooi gelijk over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  8. Plaats de bakplaat in de oven gedurende 30 min. (of korter/langer: houd de kleur van de granola af en toe in de gaten). Roer met een houten lepel na 15 min. in de oven de granola door elkaar, zodat deze mooi langs alle kanten goudbruin kleurt.
  9. Laat afkoelen op de bakplaat.

Enjoy!

Nutty Banana Oatmeal

Ingrediënten voor 1 portie:

  • 5 el havermout
  • 100 mL water
  • 150 mL ongezoete sojamelk (of een melkvariant naar keuze)
  • 1 banaan
  • 1 el 100% pindakaas
  • 1 el notenmix
  • zoetstof naar keuze
  • 1 kl speculaaskruiden
  • 5 druppeltjes vanille-extract 

Bereiding:

  1. Prak de helft van de banaan met een vork en snij de andere helft in schijfjes. 
  2. Breng het water en de havermout samen aan de kook in een steelpannetje en roer regelmatig tot het kookt.
  3. Voeg sojamelk toe en breng opnieuw aan de kook (blijf roeren want melk brandt nogal snel aan).
  4. Voeg de zoetstof naar smaak, de speculaaskruiden, het vanille extract en de geprakte banaan toe. Roer alles goed door elkaar en laat nog 1 minuut samen doorkoken.
  5. Warm de pindakaas enkele seconden op in de microgolfoven om een meer vloeibare consistentie te verkrijgen.
  6. Haal het steelpannetje van het vuur en voeg de pindakaas toe. Meng zachtjes door elkaar. 
  7. Hak de noten fijn.
  8. Gebruik als afwerking de schijfjes banaan en de gehakte noten.

TIP: Neem jezelf er nog een lekker warm drankje bij & genieten maar!